Lenfödem oluşumunda rol oynayan hücreler arasındaki sıvı miktarının artışı, iki faktöre bağlıdır. Bunlar; hücreler arası dokulara giren sıvı hacmi ve hücreler arası dokulardan uzaklaştırılan sıvı hacmi’dir.
Sağlıklı bir insanda; normal koşullarda dokular arasındaki bu sıvı döngüsü esnasında üretilen lenf sıvısı hacmi ile, lenf sıvısının dokudan uzaklaştırılma hızı arasında bir denge söz konusudur. Böylece dokunun fonksiyonu korunur. Aynı zamanda sağlıklı çalışan kan damarları ve lenf damarları ile; hücreler arası lenf sıvısı dengededir. Ancak bu sistemde olan herhangibir değişiklik sıvı taşınmasını bozar ve o bölgede lenf sıvısı artar, bu sebeple dokular arasında biriken lenf sıvısı kişide bir ödeme sebebiyet verir, işte bu duruma LENFÖDEM denir.
En sık karşılaştığımız belirtiler; kolda sıkışma ve rahatsızlık hissi, ciltte dolgunluk hissi, ağrı, karıncalanma, şişlik ve kızarıklık; kol, el ve el bileğinde hareket sırasında yaşanan zorluk, saat ve yüzüklerin sıkma hissi, deride gerginlik hissi’dir.
Fizyoterapistler; lenfödem ve lipödem tedavisinde ”Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi” adı verilen bir kombine tedavi yöntemini kullanırlar. Bu yöntem sırayla;
1) Manuel Lenfatik Drenaj
2) Cilt Bakımı
3) Kompresyon Bnadajı veya Kompresyon Çorabı
4) Öz bakım / Self Drenaj
Bu 4 komponent bir bütündür ve tedavi sırasında hepsi uygulanmalıdır.