Ketojenik diyet modeli yüksek yağ ve yeterli proteinle birlikte düşük karbonhidrat içeren beslenme şeklidir.
İçindekiler
KETOJENİK DİYET MODELİNDE AMAÇ
Vücudumuz enerji kaynağı açısından öncelikli olarak glikoz (karbonhidrat) tüketmektedir. Ketojenik diyet modelinde amaç karbonhidrat alımını kısıtlayarak vücutdu ketozis adı verilen metabolik sürece sokmaktır. Ketozis vücut enerji için keton cisimlerin (yağ) kullanılmasıdır.
KETOJENİK DİYET MODELİNİ KİMLER UYGULAR
Ketojenik diyet modeli esas epilsepsi gibi nörolojik rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra yağ yakımını desteklediğinden kaynaklı kilo verme hedefi olan bireylerde de kullanılabilir hale gelmiştir. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda ketojenik diyet modelinin alzhemir belirtilerini azalttığı, LDL-kolesterol ve total kolesterolü düşürmede etkili olduğu, karbonhidratın azaltılmasıyla birlikte insülin salgısının sürekli uyarılmasını engelleyerek insülin direnci ve bununla bağıntılı olarak Polikistik over sendromu (PCOS) nda düzenleme sağladığı bulunmuştur. Aynı zamanda işlenmiş ve paketli gıda tüketimini sınırladığından kaynaklı sivilce problemi yaşayan bireylerde şikayetlerin azaldığı da görülmüştür.
Özet olarak:
1) Epilepsi, parkinson, alzheimer gibi nörolojik rahatsızlığı olanlar
2) Yüksek kilo problemi olanlar
3) Polikistik over sendromu olanlar
4) İnsülin direnci olanlar
5)Kalp hastalığı olanlar
KETOJENİK DİYET MODELİ ÇEŞİTLERİ
Yaygın olarak uygulanan ketojenik diyet modelinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar:
1) Standart Ketojenik Diyet
2)Döngüsel Ketojenik Diyet
3)Hedeflenmiş Ketojenik Diyet
4) Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet
Yaygın olarak standart ketojenik diyet modeli uygulanmaktadır
KETOJENİK DİYET MODELİNDE OLUŞABİLECEK OLUMSUZLUKLAR
Uzun ve bilinçsiz bir şekilde yapılan ketojenik diyet sonucuanda vücutta karaciğer yağlanması, böbrek taşı, mikronütrient eksikliği oluşabilir. Bu nedenle ketojenik diyet kesinlikle bir beslenme uzmanı gözetiminde uygulanmalıdır.