00%
logo e1708954722100
0

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

İletişim

Instagram


Son Yazılar

Online Diyetin Yüz Yüze Diyete Göre Avantajları Nelerdir?

Online diyet, diyetisyen ve danışanın dijital platformlar aracılığıyla iletişim kurduğu;.. Devamını Oku

Karaciğer Yağlanmasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Karaciğer yağlanması, karaciğer ağırlığının %5’ten fazlasının yağ olması olarak tanımlanmaktadır… Devamını Oku

Mevsim Geçişlerinde Beslenme İçeriğimiz Nasıl Olmalıdır?

Mevsim geçişlerinde değişen hava koşullarına vücudunuzun adapte olması zaman zaman.. Devamını Oku

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Thera Vita - Ekim 31, 2024

Mevsim Geçişlerinde Beslenme İçeriğimiz Nasıl Olmalıdır?

Mevsim Geçişlerinde Beslenme İçeriğimiz Nasıl Olmalıdır
Mevsim Geçişlerinde Beslenme İçeriğimiz Nasıl Olmalıdır

Mevsim geçişlerinde değişen hava koşullarına vücudunuzun adapte olması zaman zaman bağışıklık sistemi, enerji seviyeleri ve genel sağlık durumunda dalgalanmalara sebep olabilmektedir. Özellikle sıcaklık ve nem değişimleri, vücudun homeostazını yani iç dengesini etkileyerek yorgunluk, halsizlik ve hastalıklara yatkınlık gibi sorunlara yol açabilir.

Mevsim geçişlerindeki bu değişimlerden en az etkilenmek için güçlü bir bağışıklığa sahip olmak büyük önem taşımaktadır. Güçlü bir bağışıklığı desteklemenin en güzel yolu da beslenmeye dikkat etmektir.  Bu dönemde su tüketimi, meyve-sebze tüketimi ve antioksidan içeren bitki çaylarının önemi artar. Su tüketimi, vücudun sıcaklık düzenini korumaya yardımcı olurken; sebzeler ve meyveler vitamin, mineral ve antioksidanlarla bağışıklık sistemini destekler.

A vitamini: Bağışıklık sistemini destekleyen bir vitamin olan A vitamini yumurta, süt gibi hayvansal kaynaklı besinlerde, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.

E vitamini: Yüksek antioksidan özellik içeren E vitamini bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcıdır. Özellikle yeşil yapraklı bitkiler ve yağlı tohumlar bol miktarda E vitamini içermektedir. Tahıllar ve kuru baklagiller de yine E vitamini içeriğinden kaynaklı tüketilebilecek besinler arasındadır.

D vitamini: Kış aylarına geçiş ile güneş ışınlarıyla aktive olan D vitamini vücudumuzda yeterince sentezlenememeye başlar ve yetersizliği görülebilir. D vitamini suplementasyonu kullanımı gribal enfeksiyon riskini azaltmaktadır.

C vitamini: C vitamini depo edilemeyen bir vitamin olduğu için beslenmemizde düzenli tüketmemiz gerekmektedir. Eksikliği enfeksiyonlara karşı duyarlılığa neden olmaktadır. Bu yüzden beslenmemizde portakal, mandalina, greyfurt, domates, yeşil biber gibi içeriğinde yüksek miktarda C vitamini bulunduran sebze ve meyvelere yer vermeliyiz.

Demir: Demir ve bağışıklık birbiriyle yakından ilgilidir. Bu yüzden demir eksikliğinde bağışıklık sistemi de olumsuz etkilenmektedir. Etler, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar iyi demir kaynaklarındandır. Besinlerle eksikliği karşılanamayacak kadar yetersizlik durumlarında suplementasyon desteği alınabilir.  Aşırı demir alınması da bağışıklığı olumsuz etkileyeceğinden dolayı suplement desteği almadan önce bir uzmandan destek alınmalıdır.

Çinko: Yetersizliği çok görülmese de enfeksiyon durumlarında çinko yetersizliği görülebilmektedir. Et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri tüketimi çinko gereksinmesinin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Selenyum: İnflamatuar ve endokrin fonksiyonların düzenlenmesinde selenyum önemli bir elementtir. Deniz ürünleri ve et tüketimiyle günlük selenyum ihtiyacı karşılanabilir.

Omega-3: Beyin fonksiyonlarını ve enerji seviyelerini destekleyen omega-3 özellikle somon, sardalya, ton balığı gibi yağlı balıklarda, keten tohumu ve cevizde bol miktarda bulunmaktadır.

Mevsim geçişlerinde beslenmenizde her zamanki gibi en çok dengeye dikkat edilmesi gerekiyor. Tabağınızda et, süt, kurubaklagil, renkli meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeye ve de bu besin gruplarını tüketirken de grup içinden de farklı çeşit besinleri tüketmeye özen gösterelim. Gerekli olan durumlarda bir uzmanla görüşüp suplementasyon desteği almak da oldukça önemlidir. Melisa, zencefil, ıhlamur, ekinezya, ada çayı ve yeşil çay da antioksidan içeriğinden dolayı bağışıklığınızı destekleyecektir.

Posted in Blog
Önceki
Tüm Yazılar
Sonraki
logo beyaz f

© 2024 Thera Vita İzmir. Tüm Hakları Saklıdır.

logo band white@3x 600x42 1