
Karaciğer yağlanması, karaciğer ağırlığının %5’ten fazlasının yağ olması olarak tanımlanmaktadır. Metabolik sendrom, obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet ve santral yani göbek çevresindeki yağlanma, kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve alkol kullanımı da karaciğer yağlanmasına sebep olabilmektedir.
Karaciğer yağlanmasında diyetisyenlerin ve fizyoterapistlerin oluşturduğu multidisipliner yaklaşım iyileşmede daha da etkili sonuç almanıza destek sağlayacaktır.
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler:
- Karbonhidratlar: Beslenmeden şeker, un gibi basit karbonhidratlar çıkartılıp bunların yerine tahıllar, kurubaklagiller gibi daha kompleks karbonhidrat çeşitleri eklenmeli. Ve karbonhidratların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Hamur işleri, fast food zincirlerinden yemekler ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren meyve suları, gazlı içecekler ve sodaların tüketiminden de kaçınılmalıdır.
- Posa: Beslenmede posa içeriği arttırılmalıdır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edilmeli, kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri ve yulaf beslenmenize dahil edilmelidir. Haftada 2-3 gün kurubaklagil tüketmek, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, meyveleri yenilebilir kabuklarıyla tüketmek de posa alımını arttırmak için yapılabilecek tercihlerdendir.
- Protein: Karaciğer yağlanması olan kişilerde protein alımının arttırılmasıyla iyileşme süresinde de kısalmalar görülür. Protein alımını arttırmak için et, balık, tavuk, hindi, yumurta, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar gibi protein kaynaklarının tüketilmesi faydalıdır.
- Yağlar: Birçok besinin içerisinde yağ bulunmaktadır. Yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalı ve sağlıklı tercihler yapılmalıdır. Özellikle tereyağ, margarin gibi doymuş yağlardan uzak durulmalı bunlar yerine zeytinyağı, avokado gibi daha sağlıklı yağlar tercih edilmeli. Kırmızı ve işlenmiş et tüketimi sınırlandırılmalı, yağlı balıkların tüketimi arttırmalıdır. Yağda kızartma, uzun süre kavurma gibi yöntemler tercih edilmemeli. Trans yağ içeren hazır paketli ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Alkol: Alkol tüketimi karaciğerde yağ birikimini arttırmaktadır. Ve ilerleyen süreçlerde daha ciddi karaciğer sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden karaciğer yağlanmasının tedavisinde alkol tüketiminin sınırlandırılması veya tamamen bırakılması iyileşmede büyük önem taşımaktadır.
- Egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak, karaciğer yağlanmasında azalmaya ve kilo kontrolüne de destek olmaktadır. Aynı zamanda karaciğer yağlanmasını arttıran insülin direnci ve tip 2 diyabetin ilerlemesini azaltarak insülin duyarlılığını arttırır.
Karaciğer yağlanmasında hayatınıza düzenli egzersizi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını eklemek, alkol tüketimini azaltmak, şekerli içeceklerden ve paketli gıdalardan uzak durarak yaşam tarzı değişikliğine giderek bütüncül bir tedavinin planlanması en iyi sonucu verecektir.